neděle 23. února 2014

Flétna nemusí být 'jen' hudební nástroj ...

Jak možná někteří ví, už celkem dlouhou dobu hraju na flétnu a tento týden jsem narazila na pár úchvatných děl z dílny John Lunn flute.
Vím, že flétny mohou být z různých materiálů (od dořeva až po zlato), barev, výšek, ale opravdu mi nedošlo, že by se dala i takto nádherně ozdobit. Ano, věděla jsem, že se do stříbrných náustků vyrývají různé tvary, které jsou nejen moc pěkné, ale mají praktické využijí, protože díky nim flétna méně klouže, ovšem to je tak asi vše.

Zdobený náustek (ne-úplně běžné zdobení)



Moc se mi líbí zdobení klapek ve tvaru lístečků. Je to poměrně jednoduché, ale vypadá to skvěle. Nebo had omotaný kolem konce flétny, ten je taky boží ... O pavučině nemluvě.


zdobení celé flétny
Mít doma umělecké dílo v podobě hudebního nástroje, velice kvalitního hudebního nástroje je sen snad každého hudebníka. Ale každý, kdo nějaký nástroj vlastní, také ví, že něco takového není levná záležitost. Normální příčná flétna, jen postříbřená stojí kolem 12 000 Kč... Aby se do ní moho něco vyrýt musí být stříbrná (proto pokud uvidíte flétnu, která má takto zdobený náustek, určitě bude mít minimálně stříbrnou hlavici... nepočítám značku, tu mají vyrytou všechny flétny) a tyto flétny se pohybují kolem 30 000 Kč. Našla jsem jako příklad jenu stříbrnou flétnu s postříbřenýma klapkama za 38 000 Kč. Znám lidi, kteří mají flétny za 200 000 Kč.
Pokud tedy vezmeme toto všchno a zamyslíme se, kolik by musela stát taková to zdobená flétna... já vám nevím, ale mě vychází tak kolem 300 000 Kč? Ano, taky mě to napadlo - zlatá zobcovka :D
Musím ovšem podotknout, že zvuk u flétny postříbřené a stříbrné se opravdu liší a na flétnu stříbrnou se hraje o něco lépe. Běžný člověk to ovšem nepozná a někomu jako já úplně stačí normální flétna.
Ale i já mám svou flétnu ráda a chtěla bych ji mít 'podle sebe'...

Zdobit se dá i korunka flétny a vypadá to opravdu dobře. Je to vpodstatě část flétny, která slouží jen k zakončení, aby fétna nevypadala 'usekle'.
Korunka na mojí flétně ...
... a zdobená.
 Ani něco takového není zrovna levné, a tak si budu muset ještě hodně dlouho počkat.
Vzhledem k tomu, že věcí na seznamu 'must have' je spoustu a zdobená korunka není životně důležitá, ukládá se na konec. :) 

2 komentáře: