čtvrtek 30. ledna 2014

Plochá doba... aneb Vítete v 21. století

Upozorňuji, že je to mé vylití nervů, tak jen ať víte...

Jsem naštvaná. Lidé časem zploštěli. Ale proč?
Pokud dovolíte, začnu školou. Je pár skupin žáků:
1) Žáci, jež škola baví. A baví je proto, že jejich učitele baví učit, mají rádi předmět, který vyučují a to natolik, že nepodávají holá fakta, ale snaží se je obohatit o zajímavosti, nebo informace navíc, o nichž si myslí, že by mohly vyučované bavit... říkejme jim učitelé květnatí. (Později pochopíte)
2) Žáci, kteří si myslí, že je jejich povinností, aby je škola bavila, a tak je prostě baví. Ať je vyučují učitelé ploší, nebo ti květnatí. Tyto lidi nepochopím. Byli seznámeni s tím, že škola je zábavná, a tak je prostě baví bez ohledu na to, jestli je skutečně baví. Mám krásný příklad v jedné mé spolužačce - Je v prváku, má samé jedničky a má školu ráda, pokud něčemu nerozumím, nechápe to, protože ona sama tomu rozumí už jen proto, že je prostě normální tomu rozumět. Tito lidé, by se dali přirovnat k robotům.
3) A pak je tu typ třetí. To jsou žáci, které škola už z principu nebaví. Musí tam chodit, učí je ploší učitelé, učící odrážkovitě. Tito ví, že škola nebude trvat věčně, a tak se ji snaží prostě prosedět.

Jsou tu samozřejmě ještě další skupiny, třeba jako já, kteří se snaží školu nějak zpříjemnit, když už je tedy tou povinností a najít si předmět potěšující.

Ze třetího typu lidí se většinou vyvinou človíčci, kterým jde hlavně o peníze a ty získají prací. Ta jim ovšem přijde jako pokračování školy. Proto se ji snaží odbýt stejně jako školu, což vede k určitým věcem.
Tito lidé ví, že kýžené peníze, jinak než vzděláním, nebo manuální prací nedostanou. Proto si hledají obory s nejjednodušším nástupem a učivem. A všichni už víme, co se nám nabízí. Tady mám zase krásný případ místního gymnázia, které bylo ještě do minulého roku rozděleno na gymnázium a SOŠ, tedy pedagogické lyceum. Přihlášením na pajdák měli poměrně nenáročný obor s maturitou, což je pro žáky, pardon, teď už studenty, třetího typu jako dělané.
Tito ploší lidé tedy vystudují a jdou učit. Jelikož si ale ani ve škole nehledali něco, co se jim bude líbit, učivo jim bylo podáváno odrážkovitě, bez květnatosti, třeba i zajímavostí a ukázání, že můžu i bavit, tak si jistě dokážete domyslet, jak bude taková to výuka vypadat. Ano, bude z nich další generace plochých učitelů, myslících si, že žáci v lavicích sedí se stejným zanícením, co oni tehdá. Tedy žádným. To je přece ale potřeba je řádně probudit, navodit strach, že oni se nedostanou ani tam kam on. A pokud ano, tak mu vezmou místo. Tudíž jsou opět dvě možnosti, buď se musí dostat níž nebo nikam. Ale to už je mu jedno. On jim podá odrážky a dělejte si s tím, co chcete. Já na konci měsíce dostanu své prach a to mi stačí.
To je život, co?
Nemůžu jim křivdit, třeba jsou tam i takový, kteří se snaží, aby se ostatním neopakovalo to, co jim. Ale těch bude pomálu.

Chtěla bych aby bylo více květnatých učitelů, kteří umí učivo dobře podat, aby měl žák pocit, že to baví učitele, tudíž by to mohlo bavit i jej. Vypráví příběh, to je ono. Vím, že je to těžké, ale malinko by to snad šlo.

Mrzí mě, že doba květnaté mluvy, řeči těla, domů, oblečení, života, dopisu už odzvonilo. Je tu pár jedinců ( a nemílím-li se, patří mezi ně i lolity), kteří nechtějí jen odžít svůj díl, ale chtějí ho prožít. Toto je nádherně prezentováno na architektuře. Myslím, že lidé, možná aniž by chtěli, prezentují to, jak prožívají či odžívají právě na domech. Jen si představte dům z dřívějších dob ... Fasáda plná převisů, často uměleckých děl, reliéfů... A dnes? Strohá kostka. Dříve si lidé život užívali, dnes odžívají, je v nich příliš minimalismu. Ano, dnes se hodně hledí na energie, ale všimněte si - peníze!

Jak už jsem ale psala. Nejsou takoví všichni... jen je jich moc...

Omlouvám se, pokud tomu nerozumíte, nezajímá vás to... Nemusí... Jen na mě doléhá, jaká jsme žroutská společnost... škoda.

7 komentářů:

  1. jojo, lidé už prostě neprožívají, ale živoří. je to škoda :'(

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu - pokud jsem to dobře pochopila - je to chyba kultury dnešní společnosti. Lidem bylo řečeno spoustu hloupostí a oni podle nich žijí, naprosto "vyprahle".
    Bylo by to mnohem lepší, kdyby se to odehrávalo jen, jak ty říkáš - že učitelé, kteří sami nebyli zaujati, pak nezaujmout. Ale... je to horší. Měli jsme na gymplu učitelku, která byla sice přísná, ale hodně naučila, dokázala upoutat a vložila do hodin i spoustu ze sebe, ze svých osobních zkušeností (měla jsem ji ráda, dokázala mne vést k dobrým výsledkům). A takového učitele obvinili z "týrání" žáků, protože se někomu nelíbilo, že jejich dítě nemá vyznamenání. A vzešlo to od rodičů. Tu učitelku to zlomilo. Tohle je horší případ, že tahle "vyprahlá" společnost ničí ty zbytky "odhodlání a dobrého úmyslu", které si ještě někteří drží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pochopilas to úplně dobře... Na tu příhodu nevím, co napsat, zas mě to namíchlo. Mrzí mě blbost lidí... Sice máme demokracii, ale přetvořili jsme si ji do divného patvaru.
      Myslím, že si rozumíme, děkuji za komentář :)

      Vymazat
  3. Na jednu stranu, máš pravdu. Souhlasím, že stará doba byla lepší a lidi se chovali líp nejen k sobě navzájem, ale i k prostředí ve kterém žili.

    Ale v dnešní době to asi jinak nejde (zatím, protože mladí můžou leccos změnit, pokud budou chtít).
    Jsou tu lidi, jako například já, pro které jsou motivací v práci opravdu jen ty "prachy".
    Protože bez peněz to dneska jaksi nejde. Bez peněz nebudu mít střechu nad hlavou, bez peněz si nekoupím jídlo, nezaplatím elektřinu, vodu. Bez peněz se nemůžu věnovat svým zálibám.

    A takhle nějak nejspíše uvažují i ti učitelé, které popisuješ, i když možná ne všechni. Ty poplatky, daně (dneska už na kde co -.-) a účty se samy nezaplatí.

    Navíc, třetí skupina studentů, jak ji tady popisuješ, je bohužel nejrozšířenější. A ti, co je učí třeba byli plní elánu a chtěli studovat, aby pak jednou mohli sami učit s nadšením. Ale když vidí ty znuděné děti (ano až do 18 to je dítě), které jejich hodiny odzívají, prosmskují nebo prospí, tak dva tři studenti v té třídě, kteří zájem mají, se tam natolik ztrácejí, že o nich učitelé snad ani neví. Bohužel to tak je, záleží jen na těch jednou nových učitelích, jací pak budou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to chápu a máš pravdu... Jen je to uzavřený kruh. Ti učitelé taky vůbec učiteli nemuseli být a psala jsem, že jsou tam můžná i takový, kteří se snaží, aby se neopakovalo to, co jim.
      Je to složité ...
      Děkuju za názor :)

      Vymazat
  4. PS: ale aby nebyl můj komentář takový depresivní - uč se pro sebe, pro svou budoucnost, protože lidi změnit nelze, pokud sami nechtějí. :)

    OdpovědětVymazat